Jump to content
luckman212

EN 7.5.2 - Spotlight not working, errors w/ mdimporter

Recommended Posts

I am having a problem with Evernote.  Ver 7.5.2-457164 (direct).  None of my notes are showing up in Spotlight. 

I have tried all the usual fixes-

- rebooting
- reinstalling Evernote
- deleting Spotlight index completely and rebuilding
- my fix from the other day - over here involving deleting the CoreData folders
- rebuilding the index from inside EN holding OPTION and Help menu -> Recreate Search Index...

All other Spotlight searches are working fine. Just Evernote notes are missing.

When I run

mdimport -L

It shows that the Evernote spotlight importer is registered.

I tried manually indexing by typing the command below, but it errored out, see below:

mdimport /Users/luke/Library/CoreData/com.evernote.Evernote/903F92C6-D055-43B9-8616-xxxxxxxxxxxx/ENNote/_records
2018-10-04 17:01:45.900 mdimport[98207:2263086] Error loading /Applications/Evernote.app/Contents/Library/Spotlight/EvernoteSpotlightImporter.mdimporter/Contents/MacOS/EvernoteSpotlightImporter:  dlopen(/Applications/Evernote.app/Contents/Library/Spotlight/EvernoteSpotlightImporter.mdimporter/Contents/MacOS/EvernoteSpotlightImporter, 262): no suitable image found.  Did find:
    /Applications/Evernote.app/Contents/Library/Spotlight/EvernoteSpotlightImporter.mdimporter/Contents/MacOS/EvernoteSpotlightImporter: code signature in (/Applications/Evernote.app/Contents/Library/Spotlight/EvernoteSpotlightImporter.mdimporter/Contents/MacOS/EvernoteSpotlightImporter) not valid for use in process using Library Validation: mapping process is a platform binary, but mapped file is not
2018-10-04 17:01:45.900 mdimport[98207:2263086] Cannot find function pointer MetadataImporterPluginFactory for factory DADC1455-4A69-4111-B82C-403CA02D7DE0 in CFBundle/CFPlugIn 0x7fcd034dae70 </Applications/Evernote.app/Contents/Library/Spotlight/EvernoteSpotlightImporter.mdimporter> (bundle, not loaded)

When I try to re-register the MdImporter, using

mdimport -r /Applications/Evernote.app/Contents/Library/Spotlight/EvernoteSpotlightImporter.mdimporter

I get hundreds of these errors in my Console:

error    17:03:41.648016 -0400    mdworker    error:  Failed to load NSManagedObjectModel with URL 'file:///Users/luke/Library/CoreData/com.evernote.Evernote/.support/model.mom'
error    17:03:41.648251 -0400    mdworker    error:  Failed to load keyed archive model at path '/Users/luke/Library/CoreData/com.evernote.Evernote/.support/model.mom'

...Over and over...

Any ideas?

  • Like 1

Share this post


Link to post

I can't say I've done anything to make this work; it's just there.

Would you have any exclusions set up in your Apple Preferences?

When you do the re-indexing, does the Activity Log indicate any problems?

Share this post


Link to post

Same issue for me on mac -- since mojave -- very frustrating! 

Share this post


Link to post

No exclusions.

There are some scattered errors in the EN Activity Log but I don't think this is the cause of EN going completely missing from Spotlight:

2018/10/04 17:26:53:918 I|*   main  -[ENCommonEditorWebView commitEditingWithCompletion:] | Saving note [ab1d59a8-d75e-422f-a510-5a54f1c0e1ab]/p10328 length of 3374 bytes: <ENCommonEditorWebView: 0x7fb5211d56a0 mode: classic state: ContentLoaded note: <ENMacNoteMO: 0x6000012ba220 MOID: 0xa1600004b <x-coredata://0D58AEE1-7B6D-4850-B79E-F82C006BDA7B/ENNote/p10328> GUID: ab1d59a8-d75e-422f-a510-5a54f1c0e1ab Account: (null) USN: 263119 ContentUSN: (null) Title: p[###].enspot files (Evernote Spotlight Metadata) Dirty: 0 ContentDirty: 0 Hash: <337a78db 1e470fdb ddbf45a3 a70a2601> Length: 3159>>
2018/10/04 17:26:53:935 I|*   30436 -[ENNoteMO setENMLContent:activatingHashes:deactivatingHashes:fromServer:withMetadata:error:] | Note content becoming dirty for <ENMacNoteMO: 0x6000052c63e0 MOID: 0xa1600004b <x-coredata://0D58AEE1-7B6D-4850-B79E-F82C006BDA7B/ENNote/p10328> GUID: ab1d59a8-d75e-422f-a510-5a54f1c0e1ab Account: (null) USN: 263119 ContentUSN: (null) Title: p[###].enspot files (Evernote Spotlight Metadata) Dirty: 0 ContentDirty: 0 Hash: <337a78db 1e470fdb ddbf45a3 a70a2601> Length: 3159>
2018/10/04 17:26:53:936 I|*   30436 -[ENNoteMO setENMLContent:activatingHashes:deactivatingHashes:fromServer:withMetadata:error:] | Note content changed and saved with length '3374' from service '0' for <ENMacNoteMO: 0x6000052c63e0 MOID: 0xa1600004b <x-coredata://0D58AEE1-7B6D-4850-B79E-F82C006BDA7B/ENNote/p10328> GUID: ab1d59a8-d75e-422f-a510-5a54f1c0e1ab Account: (null) USN: 263119 ContentUSN: (null) Title: p[###].enspot files (Evernote Spotlight Metadata) Dirty: 0 ContentDirty: 1 Hash: <713cd015 2c9e25c8 275f8c13 68685ba6> Length: 3374>
2018/10/04 17:26:53:938 E|*** main  -[ENLinkCollectionController insertObject:atArrangedObjectIndex:] | Could not find insert point for link: <ENMacNoteMO: 0x6000012ba220 MOID: 0xa1600004b <x-coredata://0D58AEE1-7B6D-4850-B79E-F82C006BDA7B/ENNote/p10328> GUID: ab1d59a8-d75e-422f-a510-5a54f1c0e1ab Account: (null) USN: 263119 ContentUSN: (null) Title: p[###].enspot files (Evernote Spotlight Metadata) Dirty: 0 ContentDirty: 1 Hash: <713cd015 2c9e25c8 275f8c13 68685ba6> Length: 3374>, inserting at end

Meanwhile, the macOS Console.app is overflowing with these errors about EN, I am 99.9% sure this is the problem right here:

error	09:21:18.898876 -0400	mdworker	error:  Failed to load NSManagedObjectModel with URL 'file:///Users/luke/Library/CoreData/com.evernote.Evernote/.support/model.mom'
error	09:21:18.901074 -0400	mdworker	error:  Failed to load keyed archive model at path '/Users/luke/Library/CoreData/com.evernote.Evernote/.support/model.mom'

This morning I tried this on my other Mac at work, same thing.

Both are running Mojave 10.14.1.

Share this post


Link to post

I just upgraded to Mojave and Evernote results are no longer showing up in Spotlight. Spotlight is working fine.

Has anyone gotten Evernote and Spotlight working together under Mojave?

Share this post


Link to post

I have a paid/premium account and so I opened a ticket. They closed it immediately, offering this (emphasis mine):

"...our development team is aware of this issue and hopes to have it resolved soon. I don’t currently have a timeline for when this will be addressed, but please keep an eye out for any updates and feel free to follow up with me if you continue to see this issue after the next few updates."

So not only are they not sure when it's going to be fixed, but it's probably not a 7.5.3, 7.5.4 or even 7.5.5 thing. Could be later than that. Ouch. Guess Evernote couldn't be bothered with testing their software on Mojave during the months that the public beta was going on.

Share this post


Link to post

Thank you very much for that follow-up. I was driving myself crazy thinking that the problem was related to something that I had done on my side. I'm also the paid $70/year plan.

Share this post


Link to post

For the benefit of those without paid accounts who are wondering about the status of this bug, I received this response, which I'll repost here:

Quote

I understand your frustration with this issue and how it affects the manner in which you search for notes. I am unable to provide a specific timeline for this matter's resolution because it appears to be an issue with Apple's Spotlight feature supporting apps with Spotlight importers, meaning Evernote must work with Apple to figure a solution.

While this issue could be related to System Integrity Protection being enabled, I am not going to recommend this as a troubleshooting step for you. What I would recommend in the meantime is to use Evernote's main search function to locate your notes, and to let me know if you have issues with this function. I appreciate this is not the workflow you're accustomed to, and I hope it will prove a temporary solution while this issue is addressed.

Since the development team is currently working on this issue with Spotlight and there are no further steps I can recommend for you, I will go ahead and close this ticket once more. If you have any other issues I can help with, please let me know.

To which I replied

Quote

With all due respect, that is false. This is not Apple's fault. Other 3rd party apps on my machines with Spotlight importers, e.g. Outlook, Thunderbird... those work fine. The bug is with Evernote's implementation. There is no excuse for EN not testing this during the beta period. Mojave developer betas have been available since June (4+ months). It was careless for EN not to test against this before the release.

The problem with your suggestion (using EN's built in search) is that it's painfully slow. Spotlight search is instant. Many have written about EN's horrible performance over on the forums (https://discussion.evernote.com/topic/114767-performance-for-evernote-72-for-mac-slow/) - it literally takes ~4 seconds for the main EN window to appear after clicking on the Dock icon. Then, since the window ALWAYS opens on the wrong monitor, I have to drag it over to the correct one (another bug that I reported months ago, still not fixed...). Then, I click in the search box and type my search. Now, EN will "spin" or beachball for about 6-7 seconds while I wait for whatever the hell it's doing in the background. Finally the search results appear. Total time there is close to 30 seconds. Multiple this by 10s or sometimes 100 times a day that I search for things, and it really just wastes a whole lot of time.

I have lots of other apps from tiny developers who were ready for Mojave on day 1 with whatever fixes were needed. Dark Mode, security updates, etc. These are tiny mom-and-pop developers who don't have multi-million dollar investors, large development teams, or millions of dollars of monthly recurring revenue by way of expensive subscriptions.

What is EN's excuse?

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
10 hours ago, luckman212 said:

For the benefit of those without paid accounts who are wondering about the status of this bug, I received this response, which I'll repost here:  ...

To which I replied ...

 

Do you have an objective here?

I understand from your first post that you identified an issue and reported  it to Evernote Support.  They acknowledged the issue and that they're working on a solution.

edit: It turns out the  objective is to post    Boohoo, Evernote's so bad   messages

  • Confused 1

Share this post


Link to post
3 minutes ago, DTLow said:

Do you have an objective here?

Yes, of course. My objective is to keep users informed on the status of this critical bug. An objective that I would rather Evernote handled themselves. But sadly they have not had proper lines of communication between users and the development team for many years.

Instead, we get opaque roadmaps, zero commitment timelines for bug fixes, new releases dropped with incomplete release notes, new bugs added with each version, scary headlines (true or not) about staff departures and layoffs...

So, I apologize if my posts have bothered you. Feel free to block, unsubscribe or ignore me. I'm just doing what I can to try to keep EN usable. Many have already left the building for other solutions.

  • Like 3

Share this post


Link to post

Thank you for posting luckman212. Let me know there is an issue before I try lots of things to try and get this working. 

Share this post


Link to post
On 10/6/2018 at 10:57 AM, DTLow said:

Do you have an objective here?

I understand from your first post that you identified an issue and reported  it to Evernote Support.  They acknowledged the issue and that they're working on a solution.

edit: It turns out the  objective is to post    Boohoo, Evernote's so bad   messages

I am sure others who are experiencing this issue appreciate EN's reply to @luckman212. I know I would. Thus, such is the objective.

  • Like 1

Share this post


Link to post
2 hours ago, adorno's gray said:

I am sure others who are experiencing this issue appreciate EN's reply to @luckman212. I know I would. Thus, such is the objective.

I also appreciate the post a with the issue heads up and response from EN support.

I look forward to a report when the issue is resolved.
I've held off upgrading the OS until various issues get resolved.

I  used to live on the leading edge, but I moved to the middle edge, then the back edge.  
 Now I  just stay away from edges.

Share this post


Link to post

Still hoping for a follow-up over here in March 2019.

Share this post


Link to post

Is this a late April fool's joke or an early Christmas present?

image.png.ffefe0b6cc79c885813750b3a893bf40.png

 

Share this post


Link to post

Exciting! I'm too chicken to try the beta, but looking forward to using the production version of this feature. Thanks for the update!

Share this post


Link to post

So far it seems OK. No major issues, and Spotlight is working after I did a re-index. Seems like they also fixed the bug where an extra linefeed was added when copying text from EN. That is a relief.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...