Jump to content
LilKim

mac (Archived) Screen capture not responding

Recommended Posts

I'm after anyone out there that might have some genius idea that I haven't come up with yet.

 

Recently, my Skitch has stopped working. I am able to open the program, log on, but when I go to screen snap something nothing happens. I've tried every other kind of capture as well (fullscreen etc) and still no response in the program.

So I went off an uninstalled it and reinstalled it via the App Store (Mac style) and tried again. Still no response. I then went and uninstalled it again, and installed the direct download from Evernote-Skitch page. No luck again. I even updated it to the Beta version to see if that would help and I still can't capture anything.

Now I absolutely love this program and would really like to continue using it, however, I'm out of ideas. I haven't changed anything on my computer recently or even used Skitch for a couple of weeks due to being away.

Has anyone got any genius ideas that I could try?

Share this post


Link to post

@LilKim - Are you sure you've deleted all versions of Skitch between installs? OS X can behave oddly if you're running multiple versions of an app on the same Mac. Please make sure you've dragged any extra versions to the trash before trying another install. 

 

If that's not the case, are you running any applications that also try to do screen snapping? Or any application that might be intercepting your keyboard commands?

Share this post


Link to post

Hi Joe,

 

Yeah I made sure that I only ran one version at a time. At this point the only one I'm running is the direct download - I am a bit of a perfectionist and like things neat so I made sure I only had one version installed so I didn't confuse myself!

 

I have only ever used Skitch on my mac for screen shots as I've only moved to Mac's 1.5 years ago - before that I was all PC and someone recommended Skitch to me and I never looked back. I might have to look around at all my programs installed and see if it has a little side project of screen shots in it that might be conflicting...

Share this post


Link to post

Hi Joe,

 

I have the same problem. It was working fine up till about 2 weeks ago then the screen capture feature quit. I upgraded from 2.something to 2.5.2 (the one prior to 2.6), but that didn't fix it. I've since upgraded to the latest version and it's still the same.

 

I've checked but don't have any other earlier versions lying around. I can use 'Camera' and 'Blank', but the top 3 options (Full Screen, Screen Snap, Timed Screen Snap) do nothing.

 

If you know a fix it would be greatly appreciated. Thanks.

Share this post


Link to post

@FlashHarry - I'm going to have one our QA Engineers contact you about this problem and get some data from you. He also will be able to offer up a potential solution. 

Share this post


Link to post

I just installed Skitch and have exactly the same issue as FlashHarry. I'm running OSX 10.8.4 with Safari 6.0.5.

Share this post


Link to post

Same issue - installed from Evernote site onto OS X 10.8.4.  Image/PDF works, but none of the screen capture options do anything.

 

 

UPDATE: Uninstalled the web site version and installed from the App Store - all now working...

Share this post


Link to post

Just downloaded Skitch (using Mountain Lion 10.8.4 on a brand new MacBook Air, so the download went through the app store), and I am also having the same problem. It occurs in every browser I have tested (Safari, Chrome, Firefox).

 

The "window snapshot" and "menu snapshot" options work if I select them from the "CAPTURE" drop-down menu that appears in my menu bar. But none of the features work from the mini drop-down.

 

Currently I use SnapZ Pro, and wouldn't be too happy if I had to uninstall it because I use many of its features in addition to the screenshot option. If necessary I could disable it temporarily, but ideally I'd like to have both at my disposal depending on the project at hand.

 

Am also using Evernote and love it.

 

Thanks.

 

Share this post


Link to post

Hey all, we're digging into this but right now are having a hard time reproducing the same issue internally. We're continuing to investigate and one our QA Engineers may reach out to all of you individually in order to get some info which may help us diagnose the problem.

 

I just tested using both Skitch main app and Helper on a 10.8.4 MPBR and had no issues.

 

@KateWOM - When you did menu snapshot did you see the prompt telling you to select a menu? Did the countdown start when you selected one? If you have not tried it can you select menu snapshot and then select a menu and wait 6 secs to see if a snapshot appears?

Share this post


Link to post

Hi all,

We have been able to reproduce the issue and are investigating. Please stay tuned...

Thanks,

Lester

Share this post


Link to post

Hi Joe,

To answer your question: Yes, when I tested out the "Menu Capture" option using the menu bar drop-down, I did get a window that said "Pull down a menu, then wait for the countdown to complete the capture." The clock ticked backward and then captured the menu.

Share this post


Link to post

Hey all,

We have posted a new release, 2.6.1, available for download on "evernote.com/skitch". Please download this update directly from the website as the Sparkle update most likely will not work for you if you are seeing this issue.

Thanks,

Lester

Share this post


Link to post

Wow, the fix is awesome! Thanks so much for such a fast response. And the best part is the Skitch heart icon now appears in my upper menu area. Didn't even realize that it wasn't showing before.

 

Just took a couple of "crosshair" screenshots and they worked beautifully. Hooray!

  • Like 1

Share this post


Link to post

Sorry I've been offline for a couple of days everyone.

Can I just say - a massive shout out to the Evernote crew who were not only quick to respond but offered FANTASTIC service. Super impressed!

Thank you so very much! 

Share this post


Link to post

I was using Skitch v2.6 and this started happening to me this weekend. I went to http://evernote.com/skitch and downloaded v2.6.2 and that did not fix the problem. I get the cross-hairs, I see the pop-up confirming the capture, I click on "Capture" and the Skitch canvas remains unchanged.

 

I'm running OS X 10.8.4 on a retina MBP with an LED cinema display attached.

Share this post


Link to post

@Chip - Are you certain you do not have any other version of Skitch installed? No previous versions or any beta? 

Share this post


Link to post

@Joe, Yes, I'm quire sure. I was running 2.6 when the problem surfaced. I've been a long-time skitch user and when you switched to delivery via the App store, so did I. When I upgraded, the system asked if I wanted to keep both copies or replace and I chose replace. I've just used Spotlight to search again and it only shows one Skitch application. I've looked in the Application folder and see only one version (v2.6.2).

 

I had to get on with my work so I just bought Glui for $4.99. I have to say that since Evernote bought Skitch, the net result has been less than desirable.

Share this post


Link to post

@Chip - That's pretty odd that you're seeing the missing crosshairs while running Skitch from the Mac App Store. That bug was only impacting the direct download version. I'll have one of our QA Engineers reach out to you to try and get some additional information so we can investigate. 

Share this post


Link to post

Same issue.

 

2.6.2 - removed and then reinstalled via the App Store.

 

Crosshair Snapshot - get the crosshairs and the shutter sound when I click 'Capture'... but nothing comes in to Skitch.

 

Fullscreen Snapshot - nothing... no sound and nada into Skitch.

 

It's been working fine and nothing material has changed in my setup. Certainly no other screen capture apps.

 

Any ideas?

 

cheers

 

Pete

Share this post


Link to post

Fixed it.

 

I have Trusteer Rapport installed for my internet banking. I think it blocks all screen capture when you have sensitive browser windows open... and there was a banking window open in the background.

 

Hey ho!

 

P.

Share this post


Link to post

@Chip - That's pretty odd that you're seeing the missing crosshairs while running Skitch from the Mac App Store. That bug was only impacting the direct download version. I'll have one of our QA Engineers reach out to you to try and get some additional information so we can investigate. 

 

Joe, it appears the problem seems to manifest itself after I've plugged in the Cinema LED display and may be limited to snapping the browser (maybe just Safari) though I think I tried Firefox and/or Chrome, too.

Share this post


Link to post

my issue is similar but different. until I click on skitch in the dock nothing, like the crosshair snapshot in the mini menu works. it's as if skitch is not actually running even though the menu item is there. this only happens after a boot.

 

Version 2.6.2 (262912)

ML 10.8.4

Share this post


Link to post

Hello, I'm experiencing the exact same issue as the OP. 

 

I have reinstalled countless time making sure to delete all Preference files as well. 

 

I have deleted the web version and installed the app store version, no change. 

 

I am currently running 2.7, issue first started  on 2.6

 

Mac ML 10.8.2

 

So frustrating...

Share this post


Link to post

Emilie 

 

I'm going to pass this over to one of our QA Engineers to look at but have you tried the following:

  • Deleted (even from your Trash) any old or beta copies of Skitch? <- This is very important as OS X may load up incompatible components of old or beta apps with the running version of Skitch which can result in odd behaviors.
  • Made sure none of the apps you're running in the background interfere with Skitch? See Peter's post above.

It looks like you're running an old version of 10.8. You can upgrade to later version of 10.8 or even Mavericks (it's free) and that could clear up the issue.

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...