Jump to content

single quotation marks default the wrong way for certain letters


Recommended Posts

I wonder if anyone can help me; I've looked everywhere but I can't seem to find anything about this issue anywhere online!

I use single quotation marks for quotations, as is standard in British English, but whenever a quote starts with the letters s, d, or t, the smart quote defaults the wrong way. I have to manually change them every time, and it's infuriating! Let me post an example straight from Evernote:

So for example, ‘a quote’ doesn’t cause a problem but ’some quotes’ does.

As you can see, the quotation mark before the word 'some' is the wrong way. This ONLY happens in Evernote, not in any other writing program. It doesn't happen if I use double quotation marks (so I guess it's not a problem for Americans?), and of course wouldn't be a problem if I turned smart quotes off, but I need them as I use my notes as the basis and starting point for my academic work, which requires properly formatted quotation marks.

If anyone knows any way to fix this I would be incredibly grateful. It sounds silly, but it causes me hassle multiple times a day, sometimes dozens of times (I do a lot of quotation in my note taking) and if I can't work it out I'm going to have to stop using Evernote and find an alternative! 

  • Like 1
Link to post
  • Evernote Staff*

Hi, 

Welcome to the forums. I can't seem to reproduce this issue. Are you able to share more details including your keyboard system preferences configuration so I can reproduce it? The more details the better.

Regards,

Link to post

Hi Nick, many thanks for your reply and sorry for my long delay in getting back to you, work got very busy last week.

Keyboard system preferences are configured as standard, set to 'Automatic by Language', with 'Use smart quotes and dashes' ticked, and the top option selected for each of the drop-down boxes ('for Double Quotes' and 'for Single Quotes'). I tried playing around with these and it didn't seem to fix anything. 

However, what does seem to have worked, at least for the moment, is simply turning smart quotes off in the 'Substitutions' menu on Evernote (which I did last week while I was waiting for a reply on this) and (just now) turning them back on. Sorry I didn't try this before... it's such a simple fix, I feel silly for not having given it a go!

Hopefully the problem won't return...

Link to post

And now the problem is back again! Very strange... (I was sure I must have tried turning them off and on again before!)

I think unless anyone can work out what is going on I will just have to stop using smart quotes and make formatting changes elsewhere when I export or copy notes to other documents.

Link to post
  • 8 months later...

Hi, I've been having almost the exact same problem for some time. For me, it is just 's' and 't'. 'd' seems to work fine. Evernote 7.14, Mac OS 10.15.5, English (UK) keyboard input. Did you ever find a solution?

Link to post

Hi ecr822, no I'm afraid I never found a solution and am still having this problem. I don't know if I mistyped before or if it has changed but 'd' is also now working fine for me, yet I'm still having the problem every time with 's', 't' and 'n'. In a way I'm glad to know it isn't just me, although baffled as to why this is happening! Let me know if you find anything that fixes it.

Link to post
8 minutes ago, youngishquietish said:

Hi ecr822, no I'm afraid I never found a solution and am still having this problem. I don't know if I mistyped before or if it has changed but 'd' is also now working fine for me, yet I'm still having the problem every time with 's', 't' and 'n'. In a way I'm glad to know it isn't just me, although baffled as to why this is happening! Let me know if you find anything that fixes it.

Thanks for your reply. Surprised, from searching around, it doesn't seem to be more widespread. Are you using Mac OS X?

Link to post
2 minutes ago, ecr822 said:

Thanks for your reply. Surprised, from searching around, it doesn't seem to be more widespread. Are you using Mac OS X?

Yes, same as you, I'm on Mac OS 10.15.5 and Evernote 7.14. I've also not been able to find anything else about it elsewhere, although it's perhaps difficult to know quite what to search for!

Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...